Claxon

In het verkeer gebeurt het regelmatig dat er gevaarlijke situaties ontstaan wanneer een bestuurder niet goed oplet. Naast dat dit tot veel irritatie kan leiden, is het ook erg gevaarlijk en kunnen er hierdoor ongelukken ontstaan. Een claxon (of toeter) is om deze reden een vereiste in de auto. Dit is een apparaat dat door de bestuurder gebruikt kan worden om aan de omgeving een geluidssignaal af te geven. In ons assortiment vind je verschillende onderdelen voor een claxon in je auto. Op deze manier ben je te allen tijde in staat om iemand te waarschuwen in het verkeer. De claxons in ons assortiment zijn van uitstekende kwaliteit en voldoen aan de vereisten zoals opgesteld in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens.

Regels

Je kunt iemand waarschuwen in het verkeer met de claxon in je auto. Maar dit betekent niet dat bestuurders te pas en te onpas mogen toeteren naar elke voorbijganger. Je mag de claxon enkel gebruiken als waarschuwingssignaal. Iemand als grapje laten schrikken door te toeteren is niet slim… Ook al is het wel eens verleidelijk om mensen de stuipen op het lijf te jagen, dit kun je beter niet doen. Onnodig toeteren kan namelijk een boete opleveren! Wij geven je informatie over de vereisten waaraan een claxon moet voldoen.

Anders dan in vele andere landen kent Nederland strenge regels wat betreft claxongebruik. Bestuurders mogen enkel de claxon gebruiken ter afwending van dreigend gevaar. Er zijn vast een boel situaties waarbij je je goed kan inbeelden dat iemand eens even lekker wil toeteren. Bijvoorbeeld bij begroeting van een bekende of als afscheid na een bezoekje. Of om een vervelende bestuurder voor je op zijn plek te zetten. Toch is het sterk af te raden om in dit soort gevallen je claxon te gebruiken. Dit staat zelfs in artikel 28 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens: bestuurders mogen slechts geluidssignalen en knippersignalen geven ter afwending van dreigend gevaar. Wanneer je wel onnodig toetert, dan kan je hier een bekeuring voor krijgen. Onnodig wil zeggen in elke andere situatie dan dat er direct dreigend gevaar is. Je mag in dit geval een boete van 90 euro betalen! Op andere vormen van onnodig geluid staat zelfs een boete van 370 euro, zoals bij het afspelen van te luide muziek of het onnodig gas geven voor het verkeerslicht.

Decibelgebruik

Naast de regels voor wanneer je de claxon mag gebruiken en wanneer niet, zijn er ook regels voor het decibelgebruik van een claxon. De claxon dient eentonig te zijn en tussen de 93 en 108 decibel geluid te produceren. Best wat dus. Wij hebben hier uiteraard rekening mee gehouden! In ons assortiment vind je claxons die aan alle regels voldoen.

Zelf monteren

Wil je zelf een claxon of luchthoorn monteren? Dat kan! Volgens de regels moet dit een eentonige zijn. In het kort moet je de volgende stappen uitvoeren. Eerst moet je de voedingsdraden uit de bestaande claxon halen. Vervolgens moet je deze draden aansluiten op de luchtcompressor. Daarna moet je de luchthoorn met bijgeleverde slangetjes aan de compressor aansluiten.

Andere verplichtingen

Om de veiligheid van jezelf en anderen te garanderen moet je als bestuurder aan een aantal eisen voldoen. Uiteraard moet je de verkeersregels opvolgen en is je auto verplicht om uitgerust te zijn met een aantal veiligheidskenmerken, zoals een claxon. Maar je bent ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten! Ben je op zoek naar een autoverzekering? Er zijn veel vergelijkingssites om de meest geschikte autoverzekering te vinden.  

Neem een kijkje in ons assortiment en shop een claxon voor je auto zodat je met een veilig gevoel de weg op kunt!  

 

Lees meer