Jumpstarters / acculaders

Acculaders

In de koudere periodes van het jaar kost het een motor vaak meer moeite om te starten, doordat deze erg is afgekoeld door de lage buitentemperatuur. Erg vervelend wanneer je snel naar je werk wil, een afspraak hebt of gewoon snel in een verwarmde auto wil zitten. Voordat de winter aanbreekt is het van belang dat u de accu van de auto controleert zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Mocht het toch gebeuren dat de accu helemaal leeggelopen is, kan je ‘m gelukkig weer aan de praat krijgen met behulp van één van onze jumpstarters, uit ons uitgebreide assortiment.

Veel automobilisten ervaren de winter als een vervelende periode. Wanneer het vriest of ijzelt is het zicht slecht, het kan glad zijn én je auto krijgt het zwaar te verduren door al het strooizout wat overal tussen gaat zitten en door de kou. Je zit natuurlijk niet te wachten op een uitgebreide sessie van ramen krabben en sloten sprayen, om vervolgens je auto niet te kunnen starten doordat de accu door de kou en de verminderde prestatie geheel is leeggelopen.

Accu’s

De accu is in feite een grote batterij die elektrische energie opslaat, zodat de energie op elk willekeurig moment kan worden gebruikt. De accu is daarmee een belangrijke energiebron die de auto nodig heeft om de motor te starten. Daarnaast levert de accu energie voor apparatuur en systemen in de auto, zodat jij snel in een warme auto zit met een gezellig muziekje en je verlichting aan. De accu reguleert de stroom die door de dynamo wordt aangemaakt tijdens de verschillende snelheden waarmee de auto wordt bereden. Kortom, de accu is van groot belang.

Onderhoud en vervanging van de accu

De accu levert energie via de accupoolklemmen en kabels naar de apparatuur die vraagt om energie. In de accu zitten een aantal accucellen met lood en zink, accuzuur en gedestilleerd water. Het kan nodig zijn om dit water af en toe bij te vullen, doordat dit verloren kan gaan tijdens het laden. Tijdens het laden is namelijk water benodigd, ontwijkt gas en daarnaast kan eveneens door verdamping water verloren gaan. Voeg nooit accuzuur toe, dit gaat namelijk als het goed is niet verloren uit de accu. Het is wel verstandig het zuurniveau regelmatig te controleren en te corrigeren door het toevoegen van gedestilleerd water.

Een accu gaat in de loop van de tijd achteruit in de gebruik als gevolg van pieken en dalen in het laden en ontladen en door roestvorming op en van interne onderdelen. Daarnaast kan een te hoge zuurconcentratie ontstaan indien het niveau van het accuzuur niet juist is. In dit geval kan sulfatering ontstaan, dat is in feite een te hoog zoutgehalte, afkomstig uit zwavelzuur. Anderzijds kan een accu eveneens gesulfateerd raken door diepontladen van de accu. Dan is de accu te ver opgebruikt dan is toegestaan, als gevolg daarvan zit er te weinig energie in. Dit kan ook gebeuren met een accu die wel volgeladen is, maar te lang heeft stilgestaan. In geval sprake is van diepontlading kan de accu geen stroom meer produceren, en is het tijd voor vervanging.

Vervanging van de accu kan je ook merken aan het teruglopen van de ‘startpower’ van de accu en de motor dus moeizaam op gang komt. Extreme hitte onder de motorkap kan hieraan bijdragen. Daarnaast zijn korte ritten eveneens funest voor de levensduur van je accu, dus zorg ervoor dat het ritje wat jij maakt met de auto van voldoende kilometers is dat de accu de tijd heeft om zichzelf bij te laden.

Jumpstarters

Mocht je accu, ondanks al door ons ter beschikking gestelde bovenstaande informatie, tóch zijn leeggelopen door de vorst, vrees dan niet! Verzet niet gelijk je afspraak en trek niet meteen een sprintje naar de bushalte. Onze jumpstarters voorzien je accu weer van stroom, door middel van een set startkabels. Door de kleine, krachtige accu in de jumpstarter wordt in een korte tijd een hoge startstroom afgegeven. De auto wordt zo ‘aangeslingerd’ en wanneer je de auto stationair laat draaien voor ongeveer 5 minuten, weet je zeker dat deze niet meer uitvalt. De jumpstarter kan je meteen loskoppelen wanneer de motor loopt. Zo ben je in de mogelijkheid om, zonder hulpauto, gemakkelijk je auto weer aan de praat te krijgen.

Jumpstarters zijn vanzelfsprekend in verschillende formaten en vermogens te verkrijgen. Afhankelijk van jouw auto en motor kan je kiezen voor een zwaardere of lichtere jumpstarter. In geval het gaat om een vrachtwagen met een 24 Volt-systeem, kies je logischerwijze voor de 24V jumpstarters. Vaak geldt overigens voor een jumpstarter een maximale ontlading van 20%. Dat zal in een normale situatie niet zo snel problemen opleveren, echter kan een auto met startproblemen de startaccu snel opgebruiken. Pas hiermee op!

Laders

Volledigheidshalve is het verstandig om, bij aanschaf van een jumpstarter of accu, eveneens een acculader aan te schaffen. Naast de hoofdlader, die te vinden is in je auto, bestaat er de druppel- of onderhoudslader. Deze kan permanent aan de accu worden gekoppeld en ‘druppelt’ de accu langzaam vol. Een combinatie hiervan, de combilader, schakelt vanzelf over op druppelladen wanneer de accu vol is.

Je zult optimaal voorbereid zijn op de winter en wij helpen je graag op weg!

Lees meer