Koelsysteem

Het koelsysteem van de auto zorgt ervoor dat de motor niet te warm wordt en oververhit raakt. Dit wordt gedaan door middel van waterkoeling. Het koele water wordt langs de motor gepompt om de warmte van de motor weg te nemen.

Om te zorgen dat het koelsysteem goed blijft werken moet deze af en toe gereinigd worden. Wij hebben diverse producten in ons assortiment die het koelsysteem van je auto goed onderhouden.

Hoe werkt het systeem?

Hoe werkt het koelsysteem? Wij leggen het voor je uit! Het systeem heeft vijf hoofdonderdelen: een reservoir, radiateur, thermostaat, ventilator en waterpomp. In het reservoir zit een voorraad koelvloeistof. Wanneer het systeem een tekort heeft, wordt dit uit het reservoir gehaald. Een reservoir is belangrijk voor het koelen van de motor. Het koelwater loopt door de radiateur en op deze manier wordt het water gekoeld tijdens het rijden. Om te zorgen dat de motor niet té koud wordt, is er de thermostaat. Dit zorgt ervoor dat er geen koelwater door de motor loopt wanneer deze te koud is en de motor dus de juiste temperatuur heeft. Wanneer de auto stil staat met een lopende motor wordt deze wel warm, maar krijgt de radiator geen wind om het water te laten koelen. In dit geval helpt de ventilator zodat er toch koude lucht door de radiator loopt. De waterpomp zorgt ervoor dat het koelwater wordt rondgepompt. Zodra de motor start, gaat de waterpomp lopen en wordt de motor gekoeld.

Koelvloeistof

Het reservoir moet altijd gevuld worden met koelvloeistof, een speciale vloeistof dat tegen hele lage temperaturen kan. Dit is de reden dat er geen water wordt gebruikt in het reservoir, want water bevriest onder de 0 graden Celsius en hierdoor kunnen motoronderdelen kapot vriezen. Dit is natuurlijk niet wat je wilt! Wij hebben verschillende soorten en maten koelvloeistof in ons assortiment. Let op: er is rode en groene koelvloeistof. Om storingen van het koelsysteem te voorkomen is het noodzakelijk om één kleur koelvloeistof te gebruiken en niet beide te mixen. Dit komt omdat de chemische samenstelling anders is waardoor er verschillende storingen kunnen ontstaan.

Let op: koelwater kan op raken. Als je vaak koelwater moet bijvullen betekent dit in veel gevallen dat de motor een lekke koppakking heeft. Hierdoor is het koelsysteem niet meer gesloten, waardoor er koelwater weg lekt.

De thermostaat van de motor kan kapot zijn, met als gevolg dat de motor niet goed meer op temperatuur komt. De temperatuurmeter van de koelvloeistof geeft nu een lagere waarde aan dan voorheen. Dit kan betekenen dat de thermostaat kapot is en de motor dus constant gekoeld wordt. Hierdoor kan de motor niet op bedrijfstemperatuur komen.

Koelvloeistofniveau en koelsysteem controleren

De veiligste manier om het niveau van de koelvloeistof te controleren is door de motor eerst af te laten koelen. De koelvloeistof zal dan terugstromen in het expansievat van het koelsysteem, deze bevindt zich ook in de motorruimte. In veel auto’s in het expansievat doorzichtig waardoor je gemakkelijk het niveau van de koelvloeistof kunt zien.

Wanneer de motor eenmaal afgekoeld is, moet het expansievat voor ongeveer de helft gevuld zijn met koelvloeistof. Is dit niet het geval? Dan is er sprake van te weinig koelvloeistof in het koelsysteem. Er moet dan koelvloeistof worden bijgevuld. Het is ook handig om het koelsysteem dan even te controleren op lekkage. Controleer de koelslangen, aansluitingen van de koelslangen op de motor en de radiateur op zichtbare sporen van lekkage. Op de plek van de lekkage zal dan waarschijnlijk een witte, rode of groene substantie zichtbaar zijn.

Optimale reiniging en bescherming

Het koelsysteem dient te worden schoongemaakt met speciaal reinigingsmiddel. Het middel verwijdert op effectieve wijze roest en ketelsteen en zorgt ervoor dat olie en vetachtig vuil wordt opgelost. Het koelsysteem dient niet alleen schoongemaakt te worden, maar ook te worden beschermd tegen bijvoorbeeld vorst. In ons assortiment vind je onder andere antivriesvloeistof voor het koelsysteem. Deze vloeistof zorgt er tevens voor dat de motor optimaal wordt gekoeld in de zomer. Je vindt deze kwalitatief uitstekende vloeistoffen voor een betaalbare prijs.

In ons assortiment vind je verschillende producten om je koelsysteem optimaal te laten werken. Wil je nog meer informatie over het controleren op koelvloeistof en het checken op lekkage in je koelstofsysteem? Kijk dan hier. 

Lees meer