Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen

Wanneer de dagen korter worden en de nachten kouder, begint het bij menig mens weer te kriebelen. Wintersport! Met eveneens de wederom terugkerende vragen, ‘hoe mooi zal de sneeuw zijn’, ‘zal het druk zijn op de weg’, en niet geheel onbelangrijk; ‘hebben we de sneeuwkettingen nodig?’. Sneeuwkettingen zijn een onmisbaar en handig hulpmiddel voor het rijden op een besneeuwde weg of helling, wanneer de winterbanden zelfs niet meer tegen de helling op kunnen.

De sneeuwkettingen zijn geschikt voor beperkte snelheid en een kort stukje. Let daarom altijd op je snelheid wanneer de kettingen om je banden liggen. Meestal staat op de band of de verpakking de maximum snelheid aangegeven. Dit is meestal max. 50km/u, houd hier rekening mee! Heb je ongeveer 100 meter gereden, is het slim om te controleren of de kettingen nog strak op het loopvlak liggen of dat deze wellicht moeten worden aangedraaid. Losse sneeuwkettingen werken niet optimaal of kunnen zelfs knappen!

Zorg daarnaast dat je de kettingen altijd in handbereik hebt liggen, want meestal heb je ze op een onverwacht moment nodig. Voorkom dat ze onder alle bagage liggen, maar juist bovenop. Het liefst met een LED hoofdlamp of iets dergelijks in de buurt, voor de mistige, donkere bergpassen. In verband met je eigen veiligheid is het verstandig om een goede, veilige plek op te zoeken voor het monteren van de kettingen, draag tevens een veiligheidsvest en handschoenen! Wacht niet met het monteren tot je gaat glijden, maar plan dit tijdig!  

Soorten kettingen

Er bestaan drie soorten sneeuwkettingen. Ten eerste de standaard sneeuwketting, die om de band wordt bevestigd. Deze wordt bevestigd aan de achterzijde van de band tussen de band en de wielkast. De standaard sneeuwketting is geschikt voor auto’s met een ruimte tussen de band en de wielkast van 7 millimeter of meer. De schakels van de ketting kunnen namelijk 8 millimeter, 9 millimeter, 10 millimeter, 12 millimeter of 16 millimeter zijn.

Ten tweede heb je de extra dunne sneeuwketting, die geschikt is voor auto’s met een kleine ruimte in de wielkast, waar de standaard sneeuwkettingen niet tussen passen. Het gaat dan om een ruimte van maximaal 7 millimeter. Deze sneeuwkettingen dienen, net als de standaard sneeuwketting, te worden bevestigd aan de achterkant van het wiel.

Hoe breder de banden van je auto, hoe minder ruimte er in de wielkast over blijft voor het bevestigen van de sneeuwkettingen. Het kan derhalve ook zo zijn dat er zo weinig ruimte in de wielkast overblijft, dat er ook geen ruimte is voor de extra dunne sneeuwketting. In dat geval is er de loopvlak sneeuwketting. Deze wordt enkel op het loopvlak van de band bevestigd. Dit blijkt vaak uit het instructieboekje van de auto, waar wordt gesteld dat er geen sneeuwkettingen toegepast kunnen worden. In dat geval zijn loopvlakkettingen wel vaak mogelijk! Het voordeel van de loopvlak sneeuwketting is dat deze eenvoudiger en sneller te monteren is, doordat de montage enkel via de voorkant van het wiel loopt. Hetzelfde geldt voor het demonteren. Ook is de kans op schade aan het wiel en aan de velg een stuk kleiner.

De juiste maat van de ketting kan je aflezen van de maat van de band van je auto. Wij zijn zo attent om je een stukje op weg te helpen met een voorbeeld. Stel dat deze code op je band staat: 165/65 R 15 91H TL.

165 is hier de breedte van de band in millimeter, 65 is de hoogte/breedte verhouding van de band in procenten en 15 is de maat van de velgen in inches, aldus de velgdiameter. Zo kan je gemakkelijk aflezen welke band onder jouw auto zit, en welke sneeuwketting daarbij past. Thank us later!

Regelgeving in Europese landen

De wegen waar de sneeuwkettingen verplicht zijn, worden vaak duidelijk aangegeven met een verkeersbord. Ook gelden in elk land verschillende regels met betrekking tot het gebruik van de kettingen. Van belang is om dit in acht te nemen. Zo is in Duitsland een TÜV keurmerk voor de kettingen verplicht, waarmee een bevestiging wordt afgegeven dat wordt voldaan aan de kwaliteitseisen. Een dergelijke kwaliteitseis is ook vereist in Italië, namelijk het CUNA keurmerk, en in Oostenrijk, namelijk de V5117 voor personenauto’s en de V5119 voor trucks etc. Vaak zijn de bouwmarktkettingen vanaf ca. €20,- niet voorzien van een dergelijk keurmerk. Deze zijn derhalve niet toegestaan in de genoemde landen. In België, Denemarken, Tsjechië, Noorwegen en Zweden zijn sneeuwkettingen toegestaan wanneer de weersomstandigheden dit vereisen. In Nederland zijn metalen sneeuwkettingen überhaupt niet toegestaan op de weg! In Frankrijk mogen de kettingen alleen op besneeuwde wegen worden gebruikt, op sommige bergpassen zijn ze verplicht. De maximumsnelheid is 90 km/u. Dit geldt eveneens voor Zwitserland.

Kortom, er zijn nogal wat haken en ogen verbonden aan het gebruik van sneeuwkettingen. Kijk snel in ons uitgebreide assortiment voor de ruimste keuze in sneeuwkettingen, en ga veilig op weg!

Lees meer