Autostoeltjes / Zitverhogers

De veiligheid van je kind staat altijd voorop, dus ook tijdens het autorijden. Tijdens het autorijden is het belangrijk dat je kind goed beschermd wordt, omdat er altijd het risico is dat er iets kan gebeuren. In Nederland moeten kinderen tot 1,35 meter vervoerd worden in een autostoeltje. Een autostoeltje biedt enkel optimale bescherming als het kind goed in het zitje past. Daarom zijn autostoeltjes ingedeeld op lichaamslengte en/of lichaamsgewicht.

Autostoeltje kopen

Babystoeltjes (Groep 0+: van 0 tot 13 kg)

De babystoeltjes uit de groep 0+ categorie zijn kinderstoeltjes voor de allerkleinsten. Deze autostoeltjes voor baby’s worden tegen de rijrichting in gemonteerd, zodat de beste steun wordt geboden aan het hoofd en de nek tijdens een frontale botsing. De 0+ kinderstoeltjes zijn geschikt voor baby’s tot ruim 1 jaar, van 0 tot 13 kilo.

Peuterstoeltjes (Groep I: van 9 tot 18 kg)

De kinderstoeltjes uit groep I worden meesten met de rijrichting mee geplaatst. Dit type kinderstoel wordt bevestigd met een autogordel of Isofix. Het stoeltje dient zo vast mogelijk bevestigd te worden. De stoeltjes zijn meestal voorzien van een eigen gordelsysteem of een vanglichaam. Zowel het gordelsysteem als het vanglichaam moeten strak op het lichaam vastgemaakt worden.

Let op: je kind achteruitkijkend in de auto plaatsen is veiliger! Kleine kinderen worden vaak te vroeg in een vooruitkijkend autostoeltje geplaatst. Dit komt door het grote overlap in gewicht. Echter, het is veiliger om je kind met de rug tegen de rijrichting te plaatsen. Het hoofd wordt op deze manier aan veel lagere krachten blootgesteld tijdens een frontale botsing. Wacht daarom met overstappen tot je kind zwaarder is dan 13 kg of wanneer het hoofdje van je kind boven de stoel uitkomt.

Kinderstoeltjes (Groep II en Groep III: van 15 tot 36 kg).

De kinderstoeltjes uit groep II en groep III worden vaak samengevoegd in één soort kinderstoeltje, namelijk de zitverhoger. Het kind wordt hierbij rechtstreeks met de veiligheidsdgordel vastgezet. Doordat je kind hoger zit, past de gordel beter. De zitverhogers hebben meestal een rugleuning om het hoofd te steunen. Kinderstoelen met zijsteun beschermen beter bij een aanrijding van opzij. 

Kinderstoel voorin of achterin?

Het is het veiligst om het autostoeltje midden op de achterbank te plaatsen. De kans op letsel bij een ongeluk blijkt op deze plek het kleinst te zijn. Echter, de meeste bestuurders plaatsen de autostoel op de plek rechts op de achterbank. Op deze manier kun je je kleine makkelijker in de gaten houden. Heb je een bijrijder? Dan is het handiger om het kinderstoeltje op de plek achter de bestuurder te plaatsen. Je kunt het kinderzitje ook voorin op de bijrijdersstoel plaatsen. Zet de stoel wel zo ver mogelijk naar achteren en zorg dat de airbag is uitgeschakeld. Achterwaarts geplaatste zitjes mogen niet op de voorstoel worden gemonteerd als die plek is voorzien van een airbag, behalve als die airbag is uitgeschakeld. Op de middenbank is om deze reden veiliger.

 

Hoe bevestig ik een kinderzitje?

Per soort kinderstoel verschilt de bevestigingsmethode. Er zijn twee mogelijkheden om het kinderzitje vast te maken, namelijk met de gordel of met een Isofix bevestiging. De autostoeltjes met gordelbevestiging zijn het meest bekend. Dit type kinderstoel maakt gebruik van de driepuntsgordels die aanwezig zijn in de auto. Op deze manier hoef je geen extra onderdelen aan te schaffen. Volg wel altijd precies de gebruiksaanwijzing van de handleiding. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat het stoeltje niet goed vastzit, waardoor deze geen bescherming biedt.

De Isofix-bevestiging is een stuk makkelijker én veiliger. Het kinderstoeltje wordt namelijk bevestigd met bevestigingshaken verankerd aan de carrosserie van de auto. Aan de hand van de groene indicator wordt aangegeven of het autostoeltje juist is bevestigd.

Lees meer