Dakkoffers

Dakkoffers

Met de auto op vakantie kan een groot feest zijn. Zonder rekening te houden met het aantal kilo’s lekker je tas inpakken; lekkere dingen mee voor onderweg; geen ingewikkelde perikelen met het inpakken en afmeten van vloeistoffen, en ga zo maar door. Maar dan bestaat er natuurlijk altijd het risico dat je auto net was sneller volgepakt zit, nog voordat jij al jouw spullen bij elkaar hebt gezocht. Herkenbaar? Dan ben je bij ons aan het juiste adres, en eveneens op de juiste pagina beland! Want jij kan heel gemakkelijk jouw inpakmogelijkheden verruimen door een dakkoffer te plaatsen op het dak van jouw auto.

Waar moet je zoal op letten?

Er is kans dat jij al eerder dakdragers hebt aangeschaft. In dat geval is van belang om te achterhalen of een potentiële koffer daar op past. Want niet elke koffer past op elke dakdrager, ook al wordt aangegeven dat deze ‘universeel’ zijn. Om teleurstelling en gedoe te voorkomen is het derhalve nuttig dit goed uit te zoeken. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk dat de koffer past bij het formaat van je auto. De koffer moet niet te ver uitsteken naar achter; anders kan de kofferbak immers niet meer open! Officieel geldt hiervoor dat de koffer maximaal tot de voorbumper mag komen, en aan de achterkant maximaal één meter. Voor de auto’s met een dakkoffer gelden dezelfde maximum snelheden. Toch wordt aangeraden om niet harder te rijden dan 130 km/u, tenzij de fabrikant een lagere snelheid opgeeft. Mede gelet op het gedrag van de auto wat kan veranderen, door het verschil in hoogte en zwaartepunt.

Handig is een dakkoffer mét slot! Los van het feit dat het prettig is, je dakkoffer op slot te doen tijdens het rijden, is het ook handig om de koffer af te sluiten wanneer je geparkeerd staat.

Vanzelfsprekend zal, indien je auto hoger wordt door de dakkoffer, je brandstofverbruik wel omhoog gaan. Gelukkig zijn de hedendaagse dakkoffers al aardig gestroomlijnd, maar je voorkomt niet dat sprake is van een meerverbruik van 10 tot wel 25%.

Eveneens noemenswaardig is dat er een verschil bestaat tussen de koffer die geschikt is voor de winter, en de koffer die geschikt is voor de zomer. Dit verschil zit hem eveneens in de maat van de dakkoffer. Zo moet een winter-dakkoffer, die je derhalve wil (kunnen) gebruiken als skibox, minstens 180 centimeter lang. Ben je nog een trotse bezitter van de ‘ouderwetse’ ski’s, dan is het verstandig een skibox van minstens 200 centimeter lang te kiezen, zoals deze of deze.

Kies het juiste gewicht

Je kunt de dakkoffer aan het dak van jouw auto bevestigen met passende dakdragers en een bevestigingskit op de auto. Bij de aanschaf van een dakkoffer dient u goed rekening te houden met welk gewicht geschikt is voor je auto. Het gewicht dient natuurlijk zo laag mogelijk te zijn zodat je  hier zoveel mogelijk gewicht aan toe kunt voegen in de vorm van bagage en spullen. Het is belangrijk dat je goed oplet dat je jouw dakkoffer niet te zwaar belaadt. Doe je dit wel dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Zo kan het voorkomen dat de auto verder overhelt wanneer je een bocht maakt, en zodoende een minder goed weggedrag heeft door het hoge zwaartepunt. Eveneens kan bij een plotselinge uitwijksituatie de auto listiger reageren, waardoor je de controle kan verliezen. Om dit te voorkomen, raden wij je aan om voornamelijk lichte spullen in de dakkoffer te doen en overige zware bagage zo laag mogelijk in de auto.

Let daarbij ook op eventuele overbelading van de dakkoffer. Want daar is al vlot sprake van. Dit is afhankelijk van de maximale laadcapaciteit van de dakkoffer. Meestal is dit rond de 50 kilo, maar indien de koffer zelf al 25 kilo weegt, kan je er nog maar 25 kilo aan spullen in kwijt. Bovendien kunnen de dakdragers op hun beurt ook slechts een bepaald gewicht dragen. Kunnen deze bijvoorbeeld maar 50 kilo dragen, dan mag het gewicht van je dakkoffer inclusief de inhoud ook niet meer dan 50 kilo wegen.

Zoals hierboven reeds aangehaald is de omvang van de dakkoffer van belang, voor hoeveel jouw auto kan dragen. En niet te vergeten; hoe de koffer eruit ziet bovenop jouw auto. De lengte van de dakkoffer varieert van 1,3 meter tot maar liefst 2,3 meter. Daarnaast zijn er ook daktassen verkrijgbaar, die ook al meer dan 300 liter kunnen bergen. Dat is net zo groot als jouw kofferbak! Vaak zijn de daktassen geschikter voor de kleinere auto’s, én goedkoper!

Als je de koffer niet gebruikt

Leuk, een dakkoffer voor die paar keer per jaar op je auto. Maar de rest van het jaar moet je ‘m natuurlijk ook nog kwijt kunnen. Dat kan een probleem zijn, indien je geen ruimte heb in schuur. In zo’n geval is een voornoemde daktas een goede oplossing. Die vouw je op, en schuif je handig tussen de andere weekendtassen. Je ziet ‘m niet eens meer liggen! Indien je overtuigd bent van de onmisbaarheid van de dakkoffer, kan je onderzoeken of je de dakkoffer bij iemand kan stallen die wel voorzien is van voldoende opbergruimte. Opgelost!

Ben je qua opbergruimte thuis wat fortuinlijker, zijn een set muurbeugels erg handig! Hang je ongebruikte dakkoffer gemakkelijk aan de muur en heb er geen last meer van. En wanneer je de dakkoffer weer nodig hebt, til je ‘m zo van de muurbeugels op je auto!

In het assortiment van Autorista.nl vind je diverse dakkoffers en accessoires zodat je op je gemak de perfecte koffer kunt vinden en zorgeloos op pad kunt, mét al je spullen!

Lees meer