Mistlicht

Goede verlichting is essentieel voor een auto. En daarbij is het mistlicht minstens zo belangrijk! Iedereen weet dat je ‘m niet altijd aan mag hebben, maar welke regels nu precies van toepassing zijn op de mistlichten, is eigenlijk geen kennis die je zomaar paraat hebt. En zeker wanneer je een handige knutselaar bent, is het wel handig om te weten wat en wanneer je zoal met je lichten kunt spelen.  

Mistverlichting

Jouw trouwe mistlampen bieden letterlijk licht in de duisternis, wanneer jij dit nodig hebt. Zeker bij slechte weersomstandigheden is het van belang om te zien en gezien te worden. Zeker tijdens dichte mist of een dichte sneeuwbui kan slecht zicht levensgevaarlijk zijn. Wanneer daarnaast ook het wegdek nat en glad is, wat immers vaak voorkomt in combinatie met nat weer, loop je de kans dat je gaat aquaplanen. En dat is het laatste wat je wil! De mistlampen zorgen ervoor dat je een breed zicht hebt op het wegdek, zodat je niet alleen het wegdek goed kan zien, maar eveneens de berm in het zicht hebt. Wel zo handig, als je niet ver voor je kunt kijken, vanwege de slechte weersomstandigheden. Het mistachterlicht zorgt ervoor dat jij goed te zien bent voor je achterligger. Wel zo fijn!

 

De mistlampen bevinden zich in de voorbumper, het zijn aldus de onderste lampen. De reden dat ze zo laag zijn geplaatst, is om zo de mogelijkheid open te houden eventueel onder de mist te schijnen. Ook al zijn de lampen eigenlijk onmisbaar, zijn ze niet verplicht. Je hoeft ze aldus niet op jouw auto te monteren. Het mistachterlicht is echter wél verplicht, en niet om de meest achteloze reden. Je wil vanzelfsprekend graag opgemerkt worden door jouw achterliggers. Veel auto’s zijn voorzien van slechts één mistachterlicht, zodat wordt voorkomen dat deze wordt verward met het remlicht. In geval aldus één mistachterlicht op de auto te vinden is, is deze links op het voertuig te vinden.

Gebruik van de mistverlichting

Het aanzetten van mistverlichting, terwijl er geen mist, is erg hinderlijk voor tegenliggers. De mistverlichting weerkaatst namelijk op het (natte) wegdek en kunnen jouw tegenliggers verblinden. Daarnaast kan het voorkomen dat jouw mistlicht wordt verward met het remlicht of dat het remlicht te laat wordt opgemerkt vanwege de felle straling van het mistachterlicht. Dit kan vanzelfsprekend ook erg gevaarlijke situaties veroorzaken. Let aldus op wanneer je ’s ochtends slecht zicht hebt, of ’s middags jouw mistverlichting nog aanstaat!

Op grond van de wet geldt dat je het mistlicht aan de voorkant gebruikt wanneer sprake is van mist, sneeuwval of regen. Je zicht is dan belemmerd en je hebt zicht tot 200 meter voor je. Het mistachterlicht mag je enkel aanzetten, wanneer het zicht bij mist of zware sneeuwval minder is dan 50 meter. Mocht je deze regels niet in acht nemen, loop je het risico op een hoge boete, dus let ermee op! Daarbij is het verstandig om te checken hoe jouw (mist)verlichting is afgesteld, want zeker in het geval van mistverlichting, kan dit extra verblindend zijn voor jouw tegenliggers.

De beste mistverlichting!

Natuurlijk is het mogelijk om een gewoon set mistlampen op jouw auto te monteren. Zo weet je zeker dat jij voldoet aan de eisen die aan jouw auto worden gesteld. Wij helpen je graag aan een de beste sets, voor bijvoorbeeld de linker- en rechterkant van jouw Volkswagen Golf GTI. Je kan het ook wat uitgebreider aanpakken, door de mistlampen te voorzien van een paar stoere covers of een robuuste bumpergrill, waardoor jouw auto dat extra beetje uitstraling krijgt. Die hebben wij natuurlijk voor jou op voorraad, zoals voor de Dacia of Suzuki. Gebruik bij de Suzuki de complete set, voor een eenvoudige montage. Ben je toch meer van het gemak, kan je jouw auto zo een ‘facelift’. Ben je al goed aan het autotunen geslagen, monteer dan als kers op de taart deze voorbumper inclusief mistlampset.

Zoals je merkt ben je bij Autorista aan het goede adres voor de beste spullen om jouw auto helemaal klaar te maken voor slechte weersomstandigheden! Nu maar hopen dat je het allemaal niet nodig zult hebben natuurlijk.  

Lees meer